GRATIS VERZENDING VANAF € 69

30 DAGEN RETOURBELEID

SNELLE LEVERING

Inloggen
Plan de verlichting in je huis met onze toptips. Hier zie je een kinderslaapkamer met meerdere lichtbronnen, zoals een lichtsnoer, een tafellamp en een staande lamp.

Hoe plan je de verlichting in je huis - onze beste tips?

De interieurexperts vertellen ons allemaal hetzelfde - we hebben niet genoeg verlichting in onze huizen. Maar wat voor soort verlichting moet je hebben en waar? Wij hebben een complete gids voor je over hoe je kunt decoreren met verlichting, van de verschillende soorten verlichting tot hoeveel lichtbronnen je precies in een kamer moet hebben.
maandag 1 juli 2024
Het artikel delen

DRIE VERSCHILLENDE SOORTEN VERLICHTING

Interieurexperts blijven ons aansporen om te decoreren met meer verlichting en ze hebben waarschijnlijk een punt. Vind je dat je veel lampen hebt, maar nog steeds geen goede verlichting hebt als je een bepaalde activiteit uitvoert? Dan komt dat waarschijnlijk omdat je vooral sfeerverlichting gebruikt en minder de andere twee soorten verlichting: functionele en algemene verlichting. Terwijl sfeerverlichting je huis net dat beetje extra geeft, zorgen functionele en algemene verlichting voor goede verlichting bij activiteiten zoals lezen en koken. Daarom is het belangrijk om een balans te vinden tussen alle drie de soorten verlichting in huis.

Plan je verlichting zo dat je meerdere lichtbronnen in één kamer hebt, zoals deze woonkamer met veel lampen met verschillende functies.

DECOREREN MET VERLICHTING - GERICHT LICHT & DIFFUUS LICHT

GERICHT LICHT

Voordat we ons gaan verdiepen in de verschillende soorten verlichting, is het belangrijk om te beseffen dat verlichting ook verschillen biedt in de manier waarop licht wordt verspreid. Je hebt vast wel eens van de termen gericht licht en diffuus licht gehoord? Een lamp met gericht licht heeft een kap die het licht richt in plaats van het licht door de zijkanten te laten vallen. Dit betekent dat je een geconcentreerde lichtbron krijgt waar je het nodig hebt, zoals een leeslamp, en is daarom de standaard voor functionele verlichting.

Plan je verlichting met diffuse verlichting zoals de paddestoelvormige Fungo lamp van Globen verlichting.

Papieren, stoffen en rotan lampen geven een diffuse gloed - perfect om een gezellige sfeer in de kamer te creëren.

DIFFUUS LICHT

Diffuus licht is het tegenovergestelde van gericht licht. Het verspreidt het licht wijder in de kamer en heeft vaak een zachtere gloed, die we vooral zien bij sfeerverlichting, maar algemene verlichting kan ook meer een diffuse gloed afgeven. Als je begint met het combineren van de drie soorten verlichting, krijg je op natuurlijke wijze ook een variatie van gericht en diffuus licht in je huis, waardoor het huis de juiste omstandigheden krijgt om op de beste manier met verlichting te decoreren.

TAFEL LAMPEN

FUNCTIONELE VERLICHTING NADER BEKEKEN,

Functionele verlichting is verlichting die is ontworpen om je ogen te helpen wanneer je een bepaalde taak uitvoert. Nu velen van ons een kantoor aan huis hebben, is functionele verlichting ook essentieel voor de kleine werkplek. Investeer in tafellampen met een naar beneden gerichte kap zodat je het perfecte gerichte licht krijgt. Je kunt ook kiezen voor een lager hangende plafondlamp die je het perfecte gerichte licht geeft voor een meer ergonomische werkplek.

ALGEMENE VERLICHTING

In tegenstelling tot gerichte functionele verlichting, verlicht algemene verlichting een hele ruimte met een breder en diffuus licht. Hal- en badkamerverlichting in de vorm van plafonds en plafondlampen zijn klassieke voorbeelden van algemene verlichting die de hele kamer in één keer verlicht. Maar het kan ook goed zijn om algemene verlichting te hebben in andere kamers in huis, zoals de woonkamer. Dan heb je een lichtbron die een breder licht verspreidt, wat handig is bij het schoonmaken of andere klusjes.

SFEERVERLICHTING

Sfeerverlichting is precies zoals de naam aangeeft, verlichting waarmee we decoreren om een zachtere en uitnodigende sfeer in huis te creëren. Sfeerverlichting is een mooie aanvulling op de andere vormen van verlichting en kan van alles zijn, van een mooie tafellamp tot kaarsen die een diffuse en warme gloed afgeven.

Onze beste tip is om een dimmer te gebruiken om functionele verlichting in sfeerverlichting te veranderen. Als je geen toegang hebt tot een dimmer, zijn er lampen met een dimfunctie die je via de gewone schakelaar kunt bedienen, zoals de E27 LED Normal van Globen Lighting. Als je de lichtbron voor de eerste keer inschakelt, zal deze op 100% helderheid staan, als je de lamp uitschakelt en meteen weer inschakelt, zal de lichtbron één stap dimmen. Als je dezelfde procedure nog een keer uitvoert, dim je de lichtbron een derde keer.

VLOER LAMPEN

5 - 10 LICHTBRONNEN IN ELKE KAMER

Als het gaat om decoreren met verlichting, wordt over het algemeen gezegd dat elke kamer tussen de 5 en 10 lichtbronnen moet hebben. Dat klinkt als veel, maar in grotere kamers zoals de woonkamer kun je bijvoorbeeld gemakkelijk tien lichtpunten bereiken als je begint met zowel hoog als laag te decoreren met je verlichting. Overweeg daarom om in elke kamer minstens vijf lichtbronnen te hebben, maar bedenk ook hoe je meer verlichting in de iets grotere kamers kunt brengen. Hier zijn alle soorten verlichting om mee te decoreren:

Overweeg bij het plannen van je verlichting meerdere lichtbronnen in elke kamer. Hier zie je een woonkamer met de Gubi vloerlamp en de Scandi Living Fair en &Tradition Flowerpot tafellampen.
Denk erover na om meerdere lichtbronnen te gebruiken bij het plannen van je verlichting. Hier zie je een eettafel met veel verschillende tafellampen en een dramatische plafondlamp.

De woonkamer

In de woonkamer heb je alle drie de soorten verlichting nodig. Aan de ene kant wil je gericht licht in de vorm van een vloerlamp bij de leesstoel en een plafondlamp met diffuus licht boven de salontafel. Maar je wilt ook sfeerverlichting toevoegen in de vorm van raamlampen, een tafellamp op een plank of tafel en kaarslicht voor het beste resultaat.

De slaapkamer

In de slaapkamer kun je sfeer- en functionele verlichting aanbrengen in de vorm van tafellampen, raamlampen en misschien wat kaarslicht. Als je graag in bed leest, moet je een wandlamp of tafellamp hebben die gericht licht geeft en bij voorkeur met een draaibaar armatuur zodat je het licht kunt aanpassen aan of je rechtop zit of ligt.

De keuken

In de keuken wil je je richten op functionele verlichting en sfeerverlichting. Zoals we al eerder zeiden, moet je in de keuken vooral functioneel, gericht licht op het werkblad hebben, maar als het om de eethoek gaat, kun je meer sfeerverlichting gebruiken. Het belangrijkste is dat het licht boven de eettafel naar beneden wordt gericht met behulp van een open kap en dat de lamp niet te hoog hangt zodat hij je verblindt als je aan tafel zit.

De gang

De gang kan het best worden ingericht met goede algemene verlichting in de vorm van plafonds of plafondlampen, maar je kunt het ook aanvullen met sfeerverlichting in de vorm van wandlampen met een meer diffuse gloed.

De badkamer

De badkamer is ook het best gediend met algemene verlichting in combinatie met gerichte functionele verlichting die op je gezicht schijnt. Dit geeft je gezicht minder schaduwen, wat het bijvoorbeeld makkelijker maakt om make-up aan te brengen.

HOE KIES JE DE JUISTE KLEURTEMPERATUUR & LUMEN?


Als je ooit een lamp hebt gekocht die niet aan je verwachtingen voldeed, misschien was hij te warm of te koud, dan raden we je aan om verder te lezen in het artikel Kies de juiste lichtbron - kleurtemperatuur & lumen om meer te leren over kleurtemperatuur en welke graden het best geschikt zijn voor de verschillende soorten verlichting!

Styling: Ellinor Johansson, Anna Magnusson, Sara Zetterström Foto: Angeliqa Daldorph

Arijana Rosso
Auteur

KOOP VERLICHTING

Krijg € 5 korting op je volgende aankoop! En verzamel punten op je aankopen als lid van onze klantenclub.