Ekbacken Studios, opgericht in 2022 door een professor in digitalisering, drie ingenieurs en een modeontwerper, streeft ernaar meubels te creëren die zowel opvallend als esthetisch zijn, maar bovenal volledig duurzaam. Met behulp van geavanceerde 3D-printtechnologie transformeren ze afgedankte visnetten in unieke meubelstukken.
Eel bijzettafel, Ekbacken Studios
De visindustrie is verantwoordelijk voor een alarmerende 50% van het oceaanafval, en de wereld worstelt al jaren met de milieu-impact van afgedankte visnetten die vaak in onze oceanen belanden en mariene ecosystemen verwoesten. De visionairs achter Ekbacken Studios hebben een inspirerende stap gezet om deze trend te keren. We spraken met Kristina Tjäder en Karoline Teigland, twee van de oprichters van dit innovatieve bedrijf, over hun visie voor Ekbacken Studios, de oorsprong van hun idee en de toekomstplannen voor hun meubelproductie.
Ekbacken Studios is op een missie om luxe opnieuw te definiëren door oude visnetten om te toveren tot prachtige meubels.
”Onze missie is het creëren van een betere wereld, een duurzame toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen."
Elk 3D-geprint meubelstuk van Ekbacken Studio vertelt een verhaal van innovatie en milieubeheer, maar hoe ga je van visnet naar een meesterlijk meubelstuk, vraag je je misschien af?
De netten worden in eerste instantie ingezameld bij vissers in Portugal, vertelt Karoline. "Het is belangrijk om te weten dat dit netten zijn die niet meer worden gebruikt of niet meer kunnen worden gerepareerd, maar dankzij het initiatief van Ekbacken Studios hoeven we ons geen zorgen te maken dat de visnetten in de oceaan terechtkomen, zoals vaak het geval is". De netten worden vervolgens schoongemaakt en gesorteerd op kleur en uiteindelijk vermalen en vermengd met een soort steenpoeder dat het materiaal sterker maakt.
Het 3D-printen gebeurt in Zweden, maar Ekbacken heeft plannen om productiecentra over de hele wereld te creëren om ervoor te zorgen dat de productie zo dicht mogelijk bij de klant plaatsvindt.
In Portugal worden oude en onbruikbare visnetten verzameld en schoongemaakt door lokale vissers.
…De netten worden dan gesorteerd op kleur en vermalen voordat ze naar Zweden worden verscheept.
...in Zweden worden de netten omgetoverd tot 3D-geprinte meubelmeesterwerken.
Het gebruik van gerecycled materiaal brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee, vertelt Kristina. Het materiaal kan gebreken vertonen en het team moet "van product tot product" afwegen welk type en hoe groot de gebreken zijn die geaccepteerd kunnen worden. De voordelen zijn echter duidelijk, aldus Kristina: "We hebben geholpen om emissies voor het klimaat te besparen en dat maakt veel goed, zou ik zeggen," waarbij ze de passie benadrukt die het team heeft voor hun werk.
Een bijkomend voordeel van deze productiemethode is dat als een product niet aan de gestelde normen voldoet, "we het materiaal kunnen vermalen en opnieuw gebruiken voor iets nieuws," voegt Karoline toe. Dit maakt deel uit van het duurzame bedrijfsmodel van Ekbacken Studios. Hun producten zijn ontworpen om een leven lang mee te gaan en worden van generatie op generatie doorgegeven. Maar als je om wat voor reden dan ook besluit dat de levensduur van je product voorbij is, koopt Ekbacken het terug en maakt er iets nieuws van.
De ontwerpen van Ekbacken zijn gedurfd en avontuurlijk, maar het 3D-printen van meubels is niet zonder beperkingen, zegt Kristina. Bij Ekbacken Studios gebruiken ze deze beperkingen echter in hun voordeel "we kunnen bijvoorbeeld geen scherpe kanten of hoeken maken", legt ze uit, maar de sterke lijnen van de Eel loungestoel en de golvende rondingen van de Anemone salontafel laten deze beperkingen voelen als een bewuste ontwerpkeuze, waardoor een ontwerptaal ontstaat die even gedurfd en opvallend als duurzaam is.
Het 3D-printen van meubels is een unieke benadering van een modern probleem en verlegt de grenzen van wat we weten en begrijpen over meubelontwerp. Het is interessant om te weten, vertelt Kristina, dat de code voor elk meubelstuk maar één keer gebruikt kan worden, waardoor elk stuk echt uniek is.
3D-printing van meubels heeft zijn beperkingen, maar Ekbacken gebruikt ze in hun voordeel om de prachtige golvende rondingen van de Anemone salontafel te maken.
”Wat de mensen van Ekbacken Studios begrijpen is dat echte luxe verder gaat dan uiterlijk vertoon - het omvat een diepgaande verantwoordelijkheid voor onze planeet.”
Elk 3D-geprint meubelontwerp van Ekbacken Studios getuigt van de samensmelting van geavanceerde technologie en milieubewuste creativiteit. De productnamen en ontwerpen verwijzen naar de oceanen, waarvan het team zich bewust is dat ze bescherming nodig hebben. Deze moderne stukken maken een opvallend statement, zowel in design als in hun boodschap. "We willen mensen inspireren om meer te durven met kleur en vorm," zegt Kristina. "En natuurlijk is het erg leuk om een stuk in huis te hebben dat een verhaal te vertellen heeft," voegt ze eraan toe.
Het verleggen van grenzen van wat mogelijk is, is een tweede natuur voor Ekbacken Studios. De 3D-geprinte meubels dagen conventionele ontwerpnormen uit en nodigen klanten uit om gedurfde keuzes te maken die in harmonie zijn met hun milieuvriendelijke waarden. Nu de vraag naar duurzame oplossingen steeds luider klinkt, staat Ekbacken Studios vooraan in een beweging die een betere toekomst voorstaat door middel van designinnovatie.
Fotografie: Ekbacken Studios