Hugo Alvar Henrik Aalto werd in 1898 geboren in het kleine dorpje Kuortane in het westen van Finland en was de oudste van vier kinderen. Zijn ouders waren hoog opgeleid en toen Alvar 5 jaar werd verhuisde het gezin naar de grotere stad Jyväskylä waar Alvar naar het plaatselijke gymnasium kon.
Aalto behaalde zijn diploma in het voorjaar van 1916 waarna hij naar Helskini verhuisde om architectuur te studeren.
Zijn eerste jaren verliepen niet zonder slag of stoot. Finland werd in 1917 onafhankelijk van Rusland en stortte het land in een burgeroorlog. Aalto nam zelf deel aan de gevechten, maar keerde al snel terug naar zijn studie en studeerde af in 1921.
Hij begon zijn carrière als architect vrijwel onmiddellijk en na zijn terugkeer naar Jyväskylä werd hij al snel overspoeld met werk en begon hij een naam voor zichzelf te creëren binnen de designwereld.
Alvar Aalto's vroege architectuurcarrière was gericht op Scandinavisch classicisme, maar het was tijdens zijn functionalistische fase waar hij echt internationaal doorbrak. Aalto's vermogen om de gebruiker centraal te stellen, waarbij hij gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit boven alles stelde, maakte van hem een blijvende verschijning in de wereld van zowel design als architectuur.
Alvar Aalto
Veel van Aalto's grootste en bekendste werken waren openbare gebouwen en zijn bedrijf kreeg opdrachten voor het ontwerpen van gebouwen over de hele wereld. In de designwereld is Aalto echter bekender om zijn werk op kleinere schaal, in de vorm van meubels en natuurlijk de wereldberoemde Aalto-vaas.
Alvar Aalto wordt algemeen beschouwd als een van de hoekstenen van het Scandinavisch design. Zijn benadering van design was organisch, hij vormde zijn meubels naar de menselijke vorm maar bovenal hechtte hij veel waarde aan functionaliteit.
De vaas van Alvar Aalto is een icoon geworden in de wereld van Scandinavisch design.
Aalto wordt vaak beschouwd als de grondlegger van organisch design. Zijn collecties hebben het naoorlogse tijdperk van Scandinavisch design enorm beïnvloed.
Sinds de oprichting in de jaren 1930 is de collectie van Alvar Aalto uitgebreid met meer dan alleen vazen.
Een van de bepalende kenmerken van Aalto's werk was zijn ambitie om elk gebouw als een compleet kunstwerk te behandelen, van de buitenmuren tot het meubilair en de interieurdetails.
Met deze filosofie in gedachten creëerde Aalto Scandinavisch design dat tot op de dag van vandaag geproduceerd wordt. De meest bekende is de Aalto-vaas.
De Aalto-vaas begon zijn leven als de Savoy-vaas, genoemd naar het restaurant waarvoor hij was ontworpen.
Alvar Aalto heeft de vaas eigenlijk nooit zo genoemd, maar zag hem als een functioneel kunstwerk dat voor veel doeleinden kan worden gebruikt.
De oorspronkelijke schets voor de vaas zorgde voor opschudding tijdens de Karhula Iittala glasfabriekwedstrijd en het ontwerp zelf werd voor het eerst tentoongesteld op de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1937.
De golvende lijnen hebben ertoe geleid dat sommigen speculeren dat de vaas geïnspireerd is op de meren die het woeste landschap van Finland sieren. De oorspronkelijke schets heette echter "The Eskimo Woman's Leather Breeches", waardoor anderen suggereren dat een kledingstuk wel eens de echte inspiratie zou kunnen zijn.
Wat er ook achter de golvende, meanderende vormen van de Aalto-collectie schuilt, het blijft de ogen en harten van Scandinavische designliefhebbers over de hele wereld veroveren. Dit gevormde stuk glas is een technisch hoogstandje op zich. Tot op de dag van vandaag zijn er zeven Iittala ambachtslieden, 12 verschillende processen en meer dan 30 uur werk nodig om één vaas te produceren.
Voor Alvar Aalto maken vier muren nog geen huis, zelfs vanuit een architectuurperspectief besefte hij dat zijn kunst niet compleet zou zijn zonder hoogwaardig vakamnschap om het te vullen - een filosofie die hand in hand gaat met onze visie bij Nordic Nest. Zijn iconische ontwerpen zijn zeker een deel geworden van wat een thuis een thuis maakt.
Foto: Angeliqa Daldorph, Elof Martinsson, @red_j_story, @ebbavonsydow, @idaskvm, Iittala