Japandi is een fusion interieurstijl die functioneel, Scandinavisch design combineert met Japans minimalisme.
In Japandi wordt kwaliteitsvakmanschap gecombineerd met zorgvuldig geselecteerde objecten, strakke lijnen en spaarzame kamerplanten.
Japandi is een fusion interieurstijl die de functionaliteit van Scandinavisch design perfect combineert met elegant Japans minimalisme. Natuurlijke, tactiele materialen gecombineerd met heldere, neutrale kleuren en strakke lijnen creëren een gezellig maar goed gecureerd interieur met elementen die met zorg zijn gekozen voor een interieurstijl die het hart van beide ontwerpfilosofieën vangt.
De reden waarom Scandinavisch en Japans design zo goed bij elkaar passen is omdat ze allebei geworteld zijn in functionaliteit en eenvoud. Maar er zijn genuanceerde verschillen tussen de stijlen. De basis voor een typisch Scandinavisch interieur is over het algemeen meer gericht op koele kleuren, kraakheldere witte muren zijn gebruikelijk. De Japanse stijl omarmt daarentegen warmere, natuurlijke kleuren. In Scandinavië is "hygge" (het concept van warm en gezellig zijn) het sleutelwoord als het gaat om inrichting, terwijl Japan zich richt op de filosofie "wabi-sabi" - het idee dat er schoonheid schuilt in imperfectie. Beide stijlen houden van het gebruik van natuurlijke materialen. In Scandinavië worden blekere houttinten gebruikt, terwijl Japanse interieurs graag donkere tinten laten zien. Japandi is ontstaan uit de combinatie van deze twee vergelijkbare stijlen.
De Japandi-stijl is gebaseerd op functionaliteit, eenvoud, natuurlijke elementen en vakmanschap en bevat het hart van beide ontwerpfilosofieën. Het resultaat is een geraffineerde en tijdloze interieurstijl die kwaliteit boven kwantiteit stelt.
Kies voor lage meubels en natuurlijke materialen voor de Japandi-stijl, zoals de Oblique bank en Arum vloerlamp van ferm LIVING.
Japandi gaat over het opruimen van ruis en het creëren van orde in huis. Dit betekent echter niet kale muren of alles weghalen wat je persoonlijkheid laat zien. Integendeel, Japandi is gebaseerd op het creëren van een goed gecureerd interieur met zorgvuldig uitgekozen voorwerpen die zachtjes je aandacht trekken in plaats van deze vast te grijpen! De rest kun je netjes opbergen voor een harmonieuzer huis.
Zwarte accenten, een neutraal kleurenpalet en natuurlijke materialen zijn typerend voor Japandi, @sofies115kvm is het perfecte voorbeeld.
De Japandi-stijl is grotendeels gebaseerd op de Scandinavische voorkeur voor koelere tinten, maar is in balans met warmere, aardse kleuren die de Japanse invloeden oppikken. Als je het Japandi-kleurenschema aan je inrichting wilt toevoegen, mix en match dan deze tinten en kies zwart als je accentkleur.
Met welke materialen moet je een huis in Japanse stijl inrichten? Hout is hier zonder twijfel het belangrijkste element. Denk aan houten meubels en houten panelen, bij voorkeur in één en dezelfde houtsoort, maar je kunt ook iets lichter hout combineren met donkere houtsoorten à la Japan. Voeg dan hints toe van andere natuurlijke materialen zoals wol, linnen, bamboe, rotan, keramiek en glas.
Japandi vertrouwt sterk op het inrichten met "sleutelstukken". Zorgvuldig geselecteerde objecten en mooi vakmanschap vormen een elegante combinatie om deze prachtige stijl te creëren. Voor een huis in Japandi-stijl moet je investeren in lagere meubels: een bank, kruk of salontafel die bijna direct op de vloer staan bijvoorbeeld. De meubels moeten zijn opgebouwd uit strakke lijnen voor een verfijnde, terughoudende look. De verlichting kan lager hangen en lampen van rijstpapier zijn een gegeven in deze interieurstijl. Vazen en potten zijn bij voorkeur gemaakt van steengoed of keramiek, terwijl het textiel monotoon is.
Japandi mag dan een interieurstijl zijn die momenteel erg in de mode is, het is een stijl die gebouwd is op tijdloosheid. Dus als je de Japandi-stijl aan je huis wilt toevoegen, kun je dat doen in de wetenschap dat deze trend niet snel zal verdwijnen.
Styling: Sara Zetterström, Ellinor Johansson, Lukas Kunwaryanto, Menu, &tradition, New Works Foto: Angeliqa Daldorph, Menu, &tradition, New Works